„Nu o văd, am văzut reacța oficialilor ungari. Din păcate nu am văzut reacția oficialilor români și mă refer la autoritățile statului. Nu zic să luăm bâtele (…) Vreau să facem o distincție clară între cetățenii români de etnie maghiară și ungari, însă lipsa unei reacții civilizate, dar ferme nu e bună, nu e corectă (…) Sunt dezamăgit. Eu nu mă întreb câți asistați sociali sunt în nu știu ce județ. Mă întreb oare de ce premierul României nu a avut nicio reacție? Are vreo înțelegere cu UDMR pentru majoritatea parlamentară viitoare? Pentru că, aritmetic vorbind, numai așa le poate ieși o majoritate PNL, USR, PMP și UDMR. Asta să fie motivul pentru care nu a avut reacție?”, a declarat Liviu Dragnea în cadrul unei conferințe de presă, întrebat cum vede reacția statului român în scandalul diplomatic cu Ungaria.
În acest context, întrebat dacă s-a gândit să vorbească să premierul Ungariei, Victor Orban, pe această speță, Dragnea a evitat să dea un răspuns clar, spunând că în acest caz „vorbim de autoritățile statului român”.
„Vreau să fac o precizare, dincolo de prostiile spuse cu iresponsabilitate de cineva. Eu am fost în cele două capitale europene pentru că am fost invitat. Am primit și cred că voi mai primi mesaje de susținere de la liderii europeni. Oricine mă invită voi lua în calcul serios invitația pentru o discuție, dar noi vorbim de autoritățile statului român. Lipsa unei reacții din partea statului român încurajează escaladarea nivelului de declarații din cealaltă parte. Au fost declarații foarte grave”, a afirmat Dragnea.
La pol pus, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că reacțiile unor oficiali de la Budapesta la unele decizii administrative din România care au lezat comunitatea maghiară sunt corecte și de responsabilitate față de maghiari. Întrebat dacă i se pare oportună invitația lansată de UDMR premierului Ungariei, Orban Viktor, de a veni, joi, la Satu Mare și ce va discuta cu acesta, dar și despre tensiunile dintre Budapesta și București, liderul UDMR a spus că în cadrul întâlnirii cu Orban se va face un apel de mobilizare pentru comunitatea maghiară, potrivit Mediafax.
Totodată, întrebat și cum comentează declarațiile unor oficiali din Ungaria legate de Ziua Națională a României, Kelemen Hunor a afirmat că este mai interesat mai mult de viitor decât de trecut.
„Eu nu prea comentez ce spun demnitarii din Ungaria sau din alte state, dar spun că elemente din trecut ne-au așezat pe baricade diferite, niciun maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. Ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alții înseamnă pierdere. Pentru a merge înainte, pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul, trebuie să vorbim cinstit și corect. Aceste aspecte din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună și de aceea am propus respectarea promisiunilor din 1918 față de toate minoritățile etnice din România, aceste este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul cinstit și așa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte și ce ne unește”, declara Hunor.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, susține că declarațiile unor oficiali maghiari, potrivit cărora, relațiile diplomatice dintre România și Ungaria s-au deteriorat începând cu anul 2012, nu sunt în spiritul valoriilor europene apărate de România, precizând că MAE a transmis mesajul.
„Sigur, astfel de declarații nu sunt, așa cum a apreciat și MAE în răspunsul pe care l-am dat pe 1 decembrie, în spiritul valorilor europene pe care România le apără. Am transmis foarte clar pe canalele diplomatice părții maghiare, inclusiv prin intermediul ambasadorului Ungariei la București, dar și ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, i-a transmis omologului său ungar prin marja Reuniunii ministeriale a NATO, care are loc zile acestea la Bruxelles, acest lucru”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al MAE, întrebat cum comentează MAE recentele afirmații ale unor oficiali maghiari.
Întrebat dacă ambasadorul Ungarie la București a fost convocat la MAE pentru a-i fi transmis mesajul părții române, Vâlcu a afirmat că s-au folosit canalele diplomatice uzuale și mesajul a fost transmis și la mivel de miniștri într-o discuție pe acest subiect.